Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Κοινή δήλωση των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια και τους Δήμους



Στον πόλεμο κυβέρνησης - ΕΕ να σημάνει ξεσηκωμός! 

Μονόδρομος η λαϊκή πάλη και αντεπίθεση! 

Ο λαός της Στερεάς και όλης της χώρας έχει τη δύναμη να πετάξει από πάνω του τα ασήκωτα βάρη που του έχει φορτώσει η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Να αξιοποιήσει την πείρα του και να δει μπροστά. Να μην πέσει στις νέες παγίδες που στήνει η κυβέρνηση, καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες για βελτίωση της ζωής του με την εφαρμογή της δοκιμασμένης, επικίνδυνης πολιτικής που διαχειρίζεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, καταδικάζοντας το λαό μας σε πολλά δεινά.

Απόδειξη αποτελεί ο νέος γύρος αντιλαϊκής επέλασης με την πολυδιαφημισμένη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας και το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Τα ψίχουλα του ματωμένου πλεονάσματος που προέκυψε από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, είναι στάχτη στα μάτια των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Ο εμπαιγμός, πάνω στο κορμί των 1.500.000 ανέργων και των οικογενειών τους, αποκαλύπτεται με το μπούκωμα των μονοπωλίων με ζεστό χρήμα για την εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, μισής δουλειάς - μισής ζωής χωρίς δικαιώματα αλλά και τις διαθεσιμότητες, τις απολύσεις στο δημόσιο, με τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση των απολύσεων.

Η προκλητική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, βάζει φωτιά στα ασφαλιστικά ταμεία, και οδηγεί σε μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες υγείας.

Τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν για όσο διαρκεί το μνημόνιο των μνημονίων, οι συνθήκες της ΕΕ που έχουν συνυπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα αποκαλύπτει και η υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις εργοδοτικές ενώσεις και την υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΣΕ, που καθηλώνει τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ μικτά και στα 511 για τους νέους. Συμφωνία που χαιρέτισε η κυβέρνηση καταργώντας, επί πλέον, τις τριετίες και τα επιδόματα από το 2017, μειώνοντας κατά 50% τις τριετίες στους μακροχρόνια ανέργους.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις θέσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνει πάνω στην καμένη γη των δικαιωμάτων του λαού μας, που θα ακριβοπληρώσει τις συνέπειες από την απελευθέρωση της αγοράς στο γάλα, ψωμί, φάρμακα, βιβλία.

Όσοι μιλάνε για βελτίωση της ζωής του λαού μέσα στα δεσμά της ΕΕ των μονοπωλίων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως από μια κυβέρνησή μπορούν να βγουν κερδισμένοι και οι επιχειρηματίες και οι λαϊκές οικογένειες, κοροϊδεύουν το λαό. Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, κερδοφορία του κεφαλαίου και συμμετοχή στις ενώσεις του είναι πράγματα ασυμβίβαστα με τα λαϊκά δικαιώματα.

Ο λαός της περιοχής επιβάλλεται να κρίνει αυστηρά και να καταψηφίσει τους υποψηφίους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για τη στήριξη της πολιτικής της Ε.Ε, της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την απαράδεκτη στάση τους απέναντι στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία της Στερεάς, στην πάλη για κάθε λαϊκό πρόβλημα, στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Να μην χαθεί άλλος χρόνος, ο λαός να πάρει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του, παραμερίζοντας τους διάφορους επίδοξους σωτήρες.

Όλοι, μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη. Να δοθεί μαχητική, μαζική απάντηση για: 

• Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

• Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση και κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

• Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των όλων ανέργων.

• Την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών με κατάργηση των χαρατσιών της ΔΕΗ και της εφορίας, απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού στα σπίτια του εργαζόμενου λαού.

Η θέση μας είναι μαζί με το λαό, στον αγώνα για τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, για να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια του, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Γιώργος Μαρίνος, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς

Γιώργος Γκικόπουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας

Σοφία Ντούρου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας

Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας

Δρόσος Τσελές, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας

Βαγγέλης Σταματούκος, υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας

Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων

Ασημίνα Καραμπέτσου, υποψήφια δήμαρχος Ερέτριας

Στάθης Λιαγκάκης, υποψήφιος δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας

Θανάσης Καμαράτος, υποψήφιος δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού

Κώστας Μιχαήλ, υποψήφιος δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου

Κούλα Βρανά, υποψήφια δήμαρχος Καρύστου

Τάσος Χρονάς, υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας

Χρήστος Οικονόμου, υποψήφιος δήμαρχος Στυλίδας

Δημήτρης Αδρίμης, υποψήφιος δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας

Χρήστος Πάσουλας, υποψήφιος δήμαρχος Μακρακώμης

Γιώργος Τσαπάρας, υποψήφιος δήμαρχος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου

Γιώργος Ρούσσης, υποψήφιος δήμαρχος Λοκρών

Χρήστος Νιάνιος, υποψήφιος δήμαρχος Δομοκού

Νώντας Κοτσικώνας, υποψήφιος δήμαρχος Λιβαδειάς

Αντώνης Τουλουμάκος, υποψήφιος δήμαρχος Θήβας

Δήμος Θεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Τανάγρας

Λουκάς Ζάκκας, υποψήφιος δήμαρχος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας

Γιώργος Σκοπάς, υποψήφιος δήμαρχος Ορχομενού

Γεώργιος Ιωσηφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Δελφών

Χρήστος Τριανταφύλλου, υποψήφιος δήμαρχος Δωρίδας

Βασίλης Παπαροϊδάμης, υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου

902.gr: Η ενσωμάτωση της στρατηγικής του κεφαλαίου στον «Καλλικράτη»

Η Τοπική Διοίκηση (ΤΔ), ως μηχανισμός - κρίκος του κράτους σε περιφερειακό - τοπικό επίπεδο, προωθεί και μέσω του «Καλλικράτη» μέρος των στρατηγικών στόχων που προωθεί το κεφάλαιο. 

Η «αυτοδιοίκηση» και η «αποκέντρωση» έχουν γίνει ένα ακόμα προπαγανδιστικό σύνθημα στα χείλη των πολιτικών εκπροσώπων της εξουσίας των μονοπωλίων και του κράτους τους, με στόχο να συσκοτίσουν την ουσία «των μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο της ΤΔ που συμβάλλει από την πλευρά της στο τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, στην ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων. 

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με αταξικούς όρους ως προς την κοινωνική σύνθεση («συμμετοχή του πολίτη», «κοινωνία των πολιτών», η ΤΔ έξω από κόμματα ή «ανεξάρτητοι») επιχειρούν - και στο πλαίσιο των περιφερειακών και τοπικών εκλογών - να αποκρύψουν τον πολιτικό χαρακτήρα της πάλης, την ταξική σύγκρουση ανάμεσα στις δυο γραμμές που συγκρούονται στην κοινωνία και εκφράζεται και διά μέσου των κομμάτων, συνδυασμών τους: Από τη μια μεριά οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και τα κόμματά τους, οι οποίοι στοχεύουν στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου σε όλες τις περιφέρειες και του δήμους. Από την άλλη μεριά, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που οργανώνουν την αντεπίθεση, την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής με τη λαϊκή συμμαχία ενάντια τα μονοπώλια και την εξουσία τους, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. 

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε με τη θέση του ότι η μεγάλη - αν όχι η συντριπτική - πλειοψηφία των προβλημάτων είναι απόρροια της γενικής πολιτικής γραμμής ότι είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, να υπάρχουν φιλολαϊκές νησίδες, αντιμετώπιση τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική εξουσία των μονοπωλίων. 

Ειδικότερα: 

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Δήλωση του Γ. Μαρίνου για Μπακογιάννη - Αποστόλου


Η Εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της Στερεάς Ελλάδας έχουν πείρα και υποχρέωση να απορρίψουν αποφασιστικά τα πυροτεχνήματα που πετάνε οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ Μπακογιάννης και Αποστόλου, αντίστοιχα. Να τους καταψηφίσουν μαζικά στις ερχόμενες εκλογές γιατί παίζουν πραγματικά με τις αγωνίες του λαού της περιοχής και αποκρύπτουν σκοπίμως ότι η πολιτική που υπερασπίζονται είναι αυτή που οδήγησε το λαό στην ανεργία και τη φτώχεια, για να αυξήσει η πλουτοκρατία τα κέρδη της. Τόσο ο κ. Μπακογιάννης, όσο και ο κ. Αποστόλου είναι υποστηριχτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της λυκοσυμμαχίας και της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει από κοινού με τις κυβερνήσεις υπηρέτες των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. 

Ο κ. Μπακογιάννης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί προσπαθεί να παρουσιάσει «τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες», μιλάει για ανάπτυξη της Στερεάς και αποκρύπτει ότι υπερασπίζεται την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, των μεγαλοεπιχειρηματιών, την ανάπτυξη που οδήγησε στην οδυνηρή όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, τα οποία αν συνεχιστεί η αιχμαλωσία της περιφέρειας και των δήμων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στα μεγάλα συμφέροντα, αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, με ισχυρό ΚΚΕ και ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, θα επιδεινωθούν, την επόμενη περίοδο. 

Ο κ. Αποστόλου επιχειρεί με δηλώσεις του να ταχθεί υπέρ της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων αξιοποιώντας την υπόθεση του γάλακτος αυτές τις μέρες. Σε πρόσφατη δήλωση του αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται να ακυρώσει εάν ψηφιστούν, όλες αυτές τις επιλογές που οδηγούν στην παραγωγική και κοινωνική διάλυση της χώρας και να πάρει πρωτοβουλίες μείωσης της τιμής του γάλακτος και άλλων βασικών διατροφικών προϊόντων…» Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος του για την περιφέρεια είναι υπερασπιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που χτυπούν συστηματικά την μικρομεσαία αγροτιά, την ξεκληρίζουν, καταδικάζουν την κτηνοτροφία σε συρρίκνωση, οδηγούν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στα χέρια των μεγαλεμπόρων, θύματα των ακριβών ζωοτροφών και της πολιτικής που αρπάζει το κρέας και το γάλα σε πολύ χαμηλές τιμές από τους παραγωγούς. 

Χαρακτηριστική ως προς το γάλα είναι η ομολογία του ΟΟΣΑ ότι η αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας για το φρέσκο γάλα επιβάλλεται για λόγους συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όπως γράφεται στην έκθεση, το γεγονός ότι στην Ελλάδα το «φρέσκο» παστεριωμένο γάλα κυκλοφορεί με διάρκεια ζωής 5 ημερών, αποτελεί «μια αυστηρή απόκλιση από τις συνήθεις πρακτικές της Ε.Ε, που προκύπτουν από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία...» Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει το λόγο για τον οποίο αλλάζει η νομοθεσία για το γάλα. Όπως σημειώνεται, «η κατάργηση του ορίου των πέντε ημερών θα δώσει επαρκή χρόνο στη βιομηχανία για την εισαγωγή γάλακτος από άλλες, φθηνότερες χώρες της ΕΕ, μειώνοντας έτσι το κόστος των πρώτων υλών». Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι θα υποχρεωθούν να μειώσουν κι άλλο τις ήδη εξευτελιστικές τιμές που πωλούν το γάλα, προκειμένου να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους των βιομηχάνων. «Η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, αναφέρει η έκθεση, θα καταστήσει πολύ δύσκολο για τα τοπικά μικρά αγροκτήματα να λειτουργήσουν σύμφωνα με το ισχύον επιχειρηματικό τους μοντέλο και θα περίμενε κανείς ότι ορισμένα από αυτά θα αγοραστούν από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις». Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβει ο κ. Αποστόλου, καλλιεργώντας συγχύσεις, παρουσιάζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως σωτήρα. 

Η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, της μικρής και μεσαίας αγροτιάς επιβάλλει μαζική καταδίκη της Ε.Ε, της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Υπερψήφιση του ΚΚΕ και της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που είναι προϋπόθεση για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση για να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας: Σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Χαϊνά κατά την παρουσίαση των αντιπεριφερειαρχών


Οι αερολογίες του κ. Χαϊνά, υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς με τη ΔΗΜΑΡ, υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Η αυτοπαρουσίαση της πρότασης του ως «προοδευτικής» είναι ανυπόστατη γιατί η πράξη αποδεικνύει ότι κάθε πρόταση που υπηρετεί την επιχειρηματικότητα και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, κάθε πρόταση που υποτάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σαρώνει τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, είναι πρόταση αντιλαϊκή και δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από την πείρα του λαού της περιοχής για το ρόλο της ΔΗΜΑΡ και γενικότερα της λεγόμενης «κυβερνώσας αριστεράς». Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι η ΔΗΜΑΡ ακούμπησε τη λαϊκή ψήφο στην ποδιά της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση και επέβαλλε μαζί τους πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μνημονίων. Συνεπώς, αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για τη λαϊκή επιλογή, είναι κριτήριο ψήφου που μπορεί να παραμερίσει τα κάθε λογής αναχώματα που δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Πραγματική τιμωρία της αντιλαϊκής πολιτικής που βασανίζει το λαό μας είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που έχουν μαχητική πρόταση για την περιφέρεια και τους δήμους, πρόταση που συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα και έχει κριτήριο τα συμφέροντα των εργατικών, λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Για το δικαίωμα στη δουλειά, την ουσιαστική ανακούφιση των ανέργων, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, υποδομές που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, προστασία του περιβάλλοντος.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Άνεργοι, άνεργες ψηλά το κεφάλι!

Διαβάστε το 4σέλιδο του ΚΚΕ για τους ανέργους ενόψει των Ευρωεκλογών, των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών 
 
  
 

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σε ιδιώτες υπηρεσίες δήμων με ενέχυρο τα τέλη που πληρώνει ο λαός!

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 


Το δρόμο για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων ανοίγει η συγκυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή και έχει τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών». Το νομοσχέδιο με τα 80 άρθρα έρχεται να κάνει τις απαραίτητες για το κεφάλαιο προσαρμογές στον «Καλλικράτη» ώστε να λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά η Τοπική Διοίκηση ως κομμάτι του αστικού κράτους. 

Οι ιδιωτικοποιήσεις που φέρνει το νομοσχέδιο αφορούν τους τομείς της καθαριότητας και του φωτισμού και γενικά όποια υπηρεσία θεωρείται ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως δράσεις Πολιτισμού, Αθλητισμού, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ. Δηλαδή, σχετίζονται με ανάγκες του λαού, για τις οποίες ήδη φορολογείται και πληρώνει. 

Μόνο που τώρα, οι δήμοι θα βάζουν ως ενέχυρο τα μελλοντικά τους έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού - που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - και θα υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες που θα αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις θα εισπράττουν κατευθείαν από τη ΔΕΗ αυτά τα εγγυημένα έσοδα. Με δεδομένο δε ότι τέτοιες υπηρεσίες, που θεωρούνται από τις βασικές σε έναν δήμο, θα παραχωρούνται σε ιδιώτες, είναι προφανές ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους θα βρεθούν στον «αέρα»... 

Συγκεκριμένα, το άρθρο 45 του νομοσχεδίου αναφέρει: «Επιτρέπεται η εκχώρηση και η ενεχυρίαση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη για την εξασφάλιση κάθε είδους δημοσίων συμβάσεων ιδίως έργου, προμήθειας, υπηρεσίας, παραχώρησης, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα κατά το ν. 3389/2005 και σύμβασης ενεργειακής απόδοσης κατά το ν. 3855/2010, οι οποίες συνάπτονται από τους Δήμους με σκοπό την εξυπηρέτηση της αντίστοιχης υπηρεσίας χάριν της οποίας επιβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη». 

Το έδαφος, λοιπόν, που έχουν να δράσουν οι ιδιώτες είναι αρκετά αποδοτικό, αφού σε πλείστους δήμους τα ανταποδοτικά τέλη και γενικώς τα τέλη και πρόστιμα είναι όχι απλά αυξημένα αλλά αποτελούν την κυρίαρχη πηγή εσόδων τους. 

Για παράδειγμα: 

-- Ένας δήμος υπογράφει σύμβαση με μια επιχείριση και της αναθέτει την αποκομιδή των απορριμμάτων, «πατώντας» πάνω στην οικονομική αδυναμία να συντηρήσει και να επισκευάσει τα απορριμματοφόρα, να λειτουργήσει τα πλυντήρια για τους κάδους απορριμμάτων ή επειδή έχει μειωθεί το προσωπικό. Η συμφωνία κλείνει ως εξής: Ο επιχειρηματίας κάνει το έργο και στη συνέχεια εισπράττει ο ίδιος απευθείας από τη ΔΕΗ τα ανταποδοτικά τέλη που έχει επιβάλει ο δήμος και έχει πληρώσει η λαϊκή οικογένεια μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. 

-- Το ίδιο ισχύει με το φωτισμό σε δρόμους, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, για τον οποίο το άρθρο του νομοσχεδίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά. Τα τελευταία χρόνια πολλοί δήμοι ανέθεταν σε εταιρείες την αντικατάσταση στις λάμπες, με άλλες ειδικές χαμηλής ενέργειας. Όμως, λόγω των δραστικών περικοπών από το κεντρικό κράτος δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα ποσά που είχαν συμφωνηθεί. Αλλες φορές δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έπαιρναν για να πληρώσουν τους εργολάβους. Έτσι, αυτό το έργο «πάγωσε». Τώρα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρούν σε συμφωνία με τους δήμους με ενέχυρο τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και να εισπράττουν το ποσό από τη ΔΕΗ. 

Ή δάνειο ή ιδιώτες... 

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται πως η κυβέρνηση θέλει να διασώσει... τους δήμους από το δανεισμό για την άσκηση αρμοδιοτήτων ανταποδοτικού χαρακτήρα. Λένε, δηλαδή, ότι οι δήμοι έχουν δύο επιλογές για να παρέχουν υπηρεσίες: `Η δανεισμό ή ενεχυρίαση των εσόδων τους και παράδοση των ανταποδοτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες. Και αυτό είναι ενδεικτικό του ρόλου που παίζει η Τοπική Διοίκηση. 

Σε άλλο σημείο της εισηγητικής έκθεσης αναφέρεται πως η επιλογή αυτή θα διευκολύνει την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Jessica». Επιχειρείται, δηλαδή, η άσκηση μιας σταθερής και αναγκαίας υπηρεσίας προς τους δημότες, όπως η καθαριότητα, να ανατεθεί σε κοινοτικούς πόρους και εργαλεία, τα οποία διατίθενται μόνο εφόσον μπορούν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα και προϋποθέτουν σύμπραξη με επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα «Jessica», στο οποίο προτρέπει τους δήμους η κυβέρνηση, έχει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών, αυτά να φέρνουν έσοδα. 

Η συγκεκριμένη επιλογή διευκολύνει δημάρχους που υποστηρίζουν τον εξορθολογισμό των δαπανών του δήμου τους ή την περιβόητη «οικονομική αυτοτέλεια», που συνεπάγονται περικοπές σε προσωπικό, απολύσεις, κατάργηση ή περαιτέρω περικοπές σε υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Κυβέρνηση και δήμαρχοι συμπλέουν στο ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους θα σβήσει και σ΄αυτό το πλαίσιο αναζητούνται διέξοδοι ώστε να εκτελούνται υπηρεσίες με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή επιχειρηματικών σχημάτων. Και οι ευθύνες των δημάρχων είναι τεράστιες γι' αυτό. 

Τέλος, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δεκάδες γνωστά ή λιγότερο γνωστά τέλη και φόροι ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως: Καθαριότητας και Φωτισμού, Χρήσης Κτημάτων, Έργων ή Υπηρεσιών, Κοινόχρηστων Χώρων, Διαφημίσεων, Στάθμευσης Οχημάτων, Έκδοσης Αδειών Οικοδομών, Εκμετάλλευσης Λατομείων Αδρανών Υλικών, Τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, καθαριότητας λαϊκών αγορών, λουτρών και αφοδευτηρίων, χρήσεως αποβαθρών επιβατών και εμπορευμάτων κ.ά.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πολιτική Συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Λιδωρίκι μπροστά στις εκλογές



Η Τ.Ε. Φωκίδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση για τις ερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και τις Ευρωεκλογές. 

Η συγκέντρωση θα γίνει στο Λιδωρίκι το Σάββατο 22 Μάρτη στις 8.00μμ, στο καφενείο του Κλώσσα. 

Θα μιλήσουν οι: 

Τσελές Δρόσος, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση 

Τριανταφύλλου Χρήστος, υποψήφιος Δήμαρχος Δωρίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Τοποθέτηση του υπ. δήμαρχου Δελφών με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Ιωσηφίδη για την έλλειψη γιατρού στους Δελφούς


Δεν υπάρχει θέμα υποψηφιοτήτων. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να λέει το μακρύ και το κοντό του. Εμείς θα ενεργήσουμε άμεσα ως κόμμα, για όλα τα θέματα υγείας και όχι μεμονωμένα για τους Δελφούς, το οποίο σίγουρα είναι μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να συνυπολογιστεί όμως ότι το νοσοκομείο δε συνταγογραφεί και ο ΕΟΠΥΥ έχει μόνο τους συμβεβλημένους. Υπάρχουν πολλοί μακροχρόνια ασθενείς που διακόπτουν τις θεραπείες του, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί. Η δημόσια υγεία διαλύεται και ακόμη είμαστε μόνο στην αρχή. 

Η τοποθέτηση έγινε στην εφημερίδα "Η Ώρα της Φωκίδας"

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ευρωεκλογές και Διοικητικές Εκλογές χωρίς κουβέντα για την ΕΕ


Έχουμε ζαλιστεί. Ελιές γεμάτες δάκο που κατατρώει τα συστατικά τους μέρη, ποτάμια που ξεχειλίζουν από την τηλεοπτική προβολή. Πολυποίκιλα σχήματα μεταμφιεσμένα με παλιά υλικά να εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή σαν κάτι από παρθενογένεση. Το αστικό πολιτικό σύστημα βλέποντας ότι δεν «φτουράνε» πλέον οι παλιές αυτοδύναμες κυβερνήσεις καταπιάνεται με τη δημιουργία «ενδιάμεσων, πρόθυμων διαθέσιμων», που μπορούν να βάλουν ένα χεράκι και να κολλήσουν πότε στα «αριστερά», πότε στα «δεξιά», σίγουρα όμως στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα. 

Αριστεροί σωτήρες που ορκίζονται στην «Ευρωπαϊκή Ιδέα» και διεκδικούν την προεδρία της Κομισιόν για να κάνουν αυτή τη λυκοσυμμαχία φιλολαϊκή με άθικτα τα μονοπώλια να κατασπαράζουν τον μόχθο των εργαζομένων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. 

Δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πόσο πιάνει τόπο η χειραγώγηση και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης. 

Προσπαθούν να φτάσουμε στην κάλπη για τις Ευρωεκλογές χωρίς να γίνει συζήτηση για την Ευρώπη της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που μετράει 26 εκατ. άνεργους και 120 εκατ. που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά με περισσότερα κέρδη για τα μονοπώλιά της. Να ψηφίσουμε για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, χωρίς να αποτιμήσουμε τις πολιτικές που επέβαλε η ΕΕ στο μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης. Να ψηφίσουμε χωρίς να γίνει κουβέντα για το καπιταλιστικό τέρας της ανεργίας που έφτασε στη χώρα μας στο 27,5% στο δ΄ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Με το υψηλότερο ποσοστό να παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,5%. Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί»), αποτελούν αντίστοιχα το 72%. 

Στοχευμένη η προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί ότι στην ΕΕ ανήκουν τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων που δημιουργούν μια ατελείωτη στρατιά από μισοάνεργους όχι μόνο για την κρίση, αλλά και για τη φάση της ανάκαμψης στην οποία προβλέπουν διατήρηση μεγάλου ποσοστού ανεργίας. Περίπου 50.000 άνεργοι απασχολούνται σήμερα στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», διάρκειας πέντε μηνών και με μισθό μέχρι 490 ευρώ. Άλλες 90.000 τέτοιες βραχυπρόθεσμες και κακοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση τη διετία 2014 - 2015. Η εμπειρία από την εφαρμογή τέτοιων και άλλων προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πήραν μέρος επέστρεψαν στην ανεργία μετά από την ολοκλήρωση του πεντάμηνου, περιμένοντας το επόμενο πρόγραμμα. Καταγραμμένη άλλωστε, είναι η πείρα από την αξιοποίηση τέτοιων προγραμμάτων σε όλη την ΕΕ. 

Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που διαλαλεί «μνημόνια ή Ευρώπη των λαών», έχει ταχθεί επίσημα υπέρ αυτών των προγραμμάτων, ως «συμπληρωματικών» στην ανάσχεση της ανεργίας, ενώ δηλώνει υπέρμαχος και του «κοινωνικού τομέα» της οικονομίας, όπου στοχεύουν τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα, με ευρωπαϊκό μάλιστα χρήμα. 

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που διαμορφώνει το καπιταλιστικό κράτος για τη «διαχείριση» και όχι αντιμετώπιση της ανεργίας, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, μια μεγάλη δεξαμενή με πάμφθηνη εργατική δύναμη για να πιέσει μεροκάματα και εργατικά δικαιώματα. Όλο αυτό το παρουσιάζει ως διέξοδο στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που ψάχνουν για ένα μεροκάματο. Η ανάκαμψη για την οποία πολύς λόγος γίνεται αφορά τους 500 Έλληνες που κατέχουν πάνω από 600 δισ. Δεν αφορά την εργατική τάξη, το λαό, που θα συνεχίζουν να ζουν με μειωμένους μισθούς και συντάξεις, θα συνεχίσουν να ακριβοπληρώνουν την παιδεία των παιδιών τους, την υγεία της οικογένειάς τους. Δεν αφορά το 1,5 εκατ. των ανέργων, τη δουλειά, το μισθό και τα δικαιώματα που είχαν. Η ανάκαμψη που θα 'ρθει θα πατήσει πάνω στα ερείπια της μερικής απασχόλησης, και της επιδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών για να προσλαμβάνουν ανέργους, ή με όρους μαθητείας. Αυτήν την ανάκαμψη θέλουν να διαχειριστούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο πόλοι της αστικής διαχείρισης που κονταροχτυπιούνται για το ποιος είναι πιο ικανός διαχειριστής, ποιος θα είναι ο εκλεκτός της ΕΕ, των μονοπωλίων. 

Το πραγματικό ερώτημα των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση είναι «υποταγή στα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων ή χειραφέτηση του λαού, άνοιγμα του δρόμου για έξοδο από την βάρβαρη πολιτική ΕΕ, των μονοπωλίων και κάθε είδους αντιλαϊκών κυβερνήσεων». Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των καπιταλιστικών κρατών, γι' αυτό είναι και θα μείνει, όσο υπάρχει, βαθιά αντιλαϊκή. 

Για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες της λαϊκής οικογένειας, είναι μονόδρομος η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε κάθε κάλπη για να συγκροτηθεί, όσο πιο γρήγορα γίνεται η Λαϊκή Συμμαχία, το λαϊκό ποτάμι που μπορεί να υλοποιήσει τη μόνη πρόταση που θα τους απαλλάξει από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. «Αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία για να πάρει σάρκα και οστά η κοινωνική ιδιοκτησία, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, ο εργατικός λαϊκός έλεγχος, ο πανεθνικός προγραμματισμός με περιφερειακή και τοπική εξειδίκευση, με σχεδιασμένη κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, για να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος, ούτε μία άνεργη γυναίκα, μπορεί σήμερα να προβληματίσει, τελικά να πείσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, τον οποίο βαδίζοντάς τον, ο λαός θα γίνει αφέντης, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

Της Κάλι Καρά, 902.gr

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας για την ένταξη της Περιφέρειας στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους έως 29 ετών»

 

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας «πανηγυρίζει» γιατί κατάφερε με παρέμβαση του νυν περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά να εξασφαλίσει την ισχύ του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους ως 29 ετών» που προβλέπει τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης καταρτιζόμενων νέων σε συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για ανακύκλωση της ανεργίας με τις λεγόμενες «ευκαιρίες απασχόλησης» και την μετονομασία των εργαζομένων σε «ωφελούμενους» των διάφορων προγραμμάτων που δεν εξασφαλίζουν ούτε μια θέση μόνιμης και σταθερής δουλειάς. 

Το δικαίωμα και η απαίτηση της νέας γενιάς για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή, μετατρέπεται σε "ευκαιρία", μέσα από μια θέση στα προγράμματα κακοπληρωμένης, ανασφάλιστης δουλειάς, κατάρτισης και επανακατάρτισης, για να βρεθεί ξανά μετά στην ανεργία. Είναι η πολιτική που δίνει αέρα στα πανιά για αξιώσεις οι νέοι κάτω των 29 χρονών να δουλεύουν χωρίς καν τον τσεκουρωμένο κατώτατο μισθό. 

Όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ είναι συνυπεύθυνα για τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που στον πυρήνα της έχει την ενίσχυση με ζεστό χρήμα των μονοπωλιακών ομίλων από τη μία και από την άλλη την επιβολή σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα για τη νεολαία. 

Ευθύνη έχουν οι διοικήσεις της περιφέρειας και των δήμων, οι υποψήφιοι των κομμάτων και της πολιτικής του ευρωμονόδρομου στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που προπαγανδίζουν την ανάγκη εκμετάλλευσης διάφορων ευρωπαϊκών κονδυλίων για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις τάχα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο χιλιοπερπατημένος αυτός δρόμος της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που έφερε την κρίση και την όξυνση του προβλήματος της ανεργίας που στους νέους αγγίζει το 60%, τώρα προβάλλεται ως το γιατρικό για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Η επιδίωξή τους είναι να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία με επενδύσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Ο καημός τους είναι να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και αποδεικνύεται πως τα δάκρυά τους για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι κροκοδείλια. 

Δε θέλουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Αν ήθελαν να εξασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους θα στήριζαν τις προτάσεις των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο περιφερειακό και στα δημοτικά συμβούλια. Αλλά δε το έκαναν, και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του… 

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, έχουν κάθε συμφέρον να απορρίψουν την αυτή την πολιτική, που αξιοποιεί την ανεργία που το καπιταλιστικό σύστημα γεννά για να διαλύσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έχουν κάθε συμφέρον να συστρατευτούν με τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές, να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην πάλη, για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά θα είναι εξασφαλισμένο. 

Να υπερασπίσουν τη ζωή τους και δυναμώσουν τον αγώνα για: 

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο.

• Πρακτική άσκηση με βάση την ειδικότητα, με ευθύνη και εποπτεία από τη σχολή και το υπουργείο Παιδείας. Οι ώρες της πρακτικής να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 Ευρώ. Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία. 

• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. 

• Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. 

• Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. 

• Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. 
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. 
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. 
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. 
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος. Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους υπόλοιπους εργαζομένους. 
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. 
  • Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ: Ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 

Κίνδυνος να μη γίνει δημοπράτηση, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και τελικά να μην υλοποιηθεί υπάρχει για το έργο επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου. 

Η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών του Δήμου Δωρίδας (Λιδορικίου, Πενταπόλεως και οικισμού Παλαιοκάστρου, Μαλανδρίνου και του σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Βραίλας και Λεύκας) με σκοπό την προστασία του ταμιευτήρα της λίμνης Μόρνου και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής γενικότερα, ενώ οφέλη θα έχει και για τους κατοίκους της Αττικής αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο ταμιευτήρας Μόρνου είναι σημαντική πηγή υδροδότησης του λεκανοπεδίου. 

Επειδή η υλοποίηση έργων όπως αυτό, αποτελεί ζητούμενο μιας σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του υδατικού πλούτου που θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για εξασφάλιση της υλοποίησης του έργου με την πλήρη χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

07/03/14
Οι Βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Γκιόκας

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Το σκηνικό που στήνεται πανελλαδικά με υποψήφιους δήθεν άφθαρτους, δήθεν ακομμάτιστους, δήθεν ανεξάρτητους, είτε στις δημοτικές-περιφερειακές, είτε στις ευρωεκλογές, στήνεται και στη Φωκίδα. Γέμισε ο τόπος υποψήφιους από παρθενογένεση, που δεν γνωρίζουν τίποτα για το φόνο…

Άραγε όλοι αυτοί οι υποψήφιοι δεν ήταν σε κόμματα, δεν βρισκόντουσαν σε δημοτικά-περιφερειακά συμβούλια, δεν ήταν στους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόσα χρόνια; 

Δεν στήριξαν την πολιτική της ΕΕ, δεν ψήφισαν ότι τους ζητήθηκε να ψηφίσουν για να στηριχτεί η πολιτική των μονοπωλίων; 

Ποια θέση πήραν όλοι αυτοί όταν περνούσαν τα μέτρα που απελευθέρωναν τις απολύσεις, όταν πετσόκοβαν τους μισθούς και τις συντάξεις, όταν επιβάλλονταν χαράτσια, όταν διαλύονταν τα ασφαλιστικά ταμεία; 

Πού στήριξαν τους αγώνες για να αποτραπούν αυτά τα μέτρα; 

Ήταν μαζί με τον λαό ή απέναντί του; 

Και τώρα εμφανίζονται άσπιλοι και αμόλυντοι και ξαναζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού, όπως και του λαού της Φωκίδας έτοιμοι να μας σώσουν άλλη μια φορά σπάζοντας τα κομματικά στεγανά και ανοίγοντας τα ψηφοδέλτιά τους για να περιλάβουν μέχρι και φασίστες υποψηφίους αν χρειαστεί. 

Θα χάσει πολύτιμο χρόνο ο λαός αν σήμερα με την ψήφο του αθωώσει τους εκτελεστές της πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλίων στους δήμους και στης περιφέρειες. Ας σκεφτεί τι χρειάζεται σήμερα. Μήπως χρειάζεται δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που θα εφαρμόζουν απρόσκοπτα την πολιτική που εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό; Ας σκεφτεί, όλοι αυτοί που σήμερα πέταξαν τις κομματικές τους σημαίες, τι θα κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών. Θα βρεθούν δίπλα του στους αγώνες του ή απέναντί του; Έχει πείρα ο λαός πια από δήθεν αντάρτικα, ακομμάτιστα και ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, δεν πρέπει να ξεγελαστεί ακόμα μια φορά! 

Ψηφίζουμε-δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους και στην περιφέρεια. Για να δυναμώσει η λαϊκή αντεπίθεση, η εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις που υπηρετούν το βάρβαρο και σάπιο σύστημα, για να ανοίξει ο δρόμος με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. 

10/03/2014

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ορυκτός πλούτος-λαϊκή περιουσία, ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη την οποία στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους και στις περιφέρειες πανελλαδικά στις επικείμενες τοπικές εκλογές, όπως και όλες οι παρατάξεις που στήριζε το ΚΚΕ σε δήμους και νομαρχίες στο παρελθόν, μια βασική θέση υποστηρίζουν και παλεύουν γι’ αυτή: 

Όχι μόνο ο ορυκτός πλούτος αλλά και όλοι οι φυσικοί πόροι της χώρας πρέπει να είναι λαϊκή ιδιοκτησία και όχι πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εκάστοτε εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων. Καμιά ανάπτυξη δεν θα είναι προς όφελος του λαού αν στόχο έχει την καπιταλιστική κερδοφορία. 

Όλες οι άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, την καπιταλιστική ιδιοκτησία του ορυκτού πλούτου τη θεωρούν δεδομένη και αναμφισβήτητη, όπως δεδομένη και αναμφισβήτητη θεωρούν την ΕΕ, την συνθήκη του Μάαστριχτ, την ανταγωνιστικότητα και χαιδεύουν τα αυτιά του κόσμου λέγοντας ότι υπάρχει ανάπτυξη στην οποία και ο λαός και τα μονοπώλια μπορούν να κερδίζουν ταυτόχρονα. Αυτό κι αν δεν γίνεται ούτε στην Δευτέρα Παρουσία! 

Ακριβώς επειδή συμφωνούν στην στρατηγική, επιστρατεύουν επιχειρήματα παλαιοπασοκικού-νεοσυριζαίικου τύπου για δήθεν διαφορετικές θέσεις των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είναι ψεύτες όσοι διαστρεβλώνουν τις πάγιες θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η παράταξη που στήριζε το ΚΚΕ έχει σταθερές θέσεις για τον ορυκτό πλούτο πολλά χρόνια πριν φυτρώσουν τα δήθεν «ανεξάρτητα κα ιάφθαρτα», «νέα και αδοκίμαστα» πρόσωπα. Τα ψηφαλάκια και οι θεσούλες είναι το κίνητρο για όσους λίγο πριν τις εκλογές εφευρίσκουν συκοφαντικά επιχειρήματα εναντίον των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ. Αυτή ακριβώς τη συμφωνία τους με τη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ προσπαθούν να κρύψουν πετώντας δημαγωγικές κορώνες στα Δημοτικά Συμβούλια. Αυτή ακριβώς τη συμφωνία προσπαθούν να κρύψουν όταν μιλούν για ανταποδοτικά, ψίχουλα δηλαδή στο λαό της Φωκίδας για να αποδεχτεί τις εξορύξεις. Όταν μιλούν για Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης της Γκιώνας. Τον οποίο ποιος θα τον συστήσει; Η ίδια η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο του βουνού; Μήπως αυτά τα μέτρα αν παίρνονταν, δεν θα διευκόλυναν την εταιρεία στο σχέδιο εξορύξεων που έχει αποφεύγοντας και τα όποια νομικά εμπόδια, χωρίς να σέβονται και τους όποιους περιβαλλοντικούς όρους; 

Ο λαός της περιοχής μας έχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία. Έχει συμφέρον οργανωμένος μέσα από τα σωματεία του και τους υπόλοιπους μαζικούς του φορείς να παλέψει για να μην παραδοθεί ο πλούτος της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους. Να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία. Με αυτές τις θέσεις μπορεί να επιβάλλει να τηρούνται οι πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι για το συμφέρον του. Με αυτές τις θέσεις δεν θα γίνεται έρμαιο αντιτιθέμενων μεταλλευτικών, τουριστικών, εργολαβικών ή άλλων συμφερόντων. Στήριγμα σε αυτόν τον αγώνα του ήταν και θα είναι μόνο οι αγωνιστές υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ στις επερχόμενες τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές. 

06/03/2014

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας 

 Δρόσος Τσελές, 29 ετών. 
Μηχανικός Περιβάλλοντος, Γραμματέας της Τ.Ε Φωκίδας του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος Δελφών. 


Υποψήφιος δήμαρχος Δελφών 

Γιώργος Ιωσηφίδης, 58 ετών. 
Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας, δημοτικός σύμβουλος Δελφών. 


Υποψήφιος δήμαρχος Δωρίδας
Χρήστος Τριανταφύλλου, 55 ετών. 
Βιολόγος, δημοτικός σύμβουλος Δωρίδας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ