Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 03/03/2015 ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ,
ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ ώρα 19:00

Κανένας να μη ξεγελαστεί! Η νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να ενισχυθεί για άλλη μια φορά μέσω κρατικών πόρων η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που υπόσχονται, θα εξαρτώνται από την τη δημοσιονομική πειθαρχία και από το αυστηρό έλεγχο της τρόικας - του θεσμούς όπως βαφτίστηκε με τη νέα συμφωνία.

Ο λαός, όλοι όσοι έλπιζαν σε κάτι καλύτερο δεν πρέπει να απογοητευτούν. Σήμερα πρέπει να αντιδράσουν. Να μην εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

• Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.

• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα.

• Πραγματική επαναφορά, τώρα, με νόμο, του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.

• Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των “κλεμμένων” από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.

• Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

• Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.

• Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

27/02/2015
Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ του ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΥΡΩΠΑÏΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.” ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕRNEOS

H πώληση του 100% των μετοχών της εταιρείας Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. (συμφερόντων Κυριακόπουλου) στην Kerneos S.A. (μητρική της ΕΛΜΙΝ Α.Ε.), αποτελεί ακόμα μια πράξη του έργου που λέγεται «εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας για τις ανάγκες κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου». Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια Κυριακόπουλου δεν πούλησε το σπίτι της. Πούλησε την περιουσία του ελληνικού λαού, πούλησε πλούτο που παράχθηκε επί δεκαετίες από τον ιδρώτα των εργατών-κατοίκων της περιοχής. Πούλησε τα δικαιώματα μεταλλοχρησίας. Και που τα βρήκε αυτά τα δικαιώματα; Ποιος της τα παραχώρησε; Ποιος της τα ανανεώνει; Μήπως όλες οι κυβερνήσεις εξυπηρέτησης αυτής ακριβώς της τάξης που ανήκουν και οι Κυριακόπουλοι; Πούλησε την τεχνογνωσία, σάμπως να την κατέχουν αυτοί που την πουλάνε κι όχι οι εργαζόμενοι. Πούλησε τον κόπο των εργατών, πούλησε το μυαλό τους, πούλησε την γνώση τους. Γιατί αυτό πουλάνε οι καπιταλιστές. Τίποτα που να ανήκει στους ίδιους, μόνο ότι οικειοποιούνται από τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου. Για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας των κεφαλαίων τους, για να τα αβγατέψουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα δημιούργησαν: Με την εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιου είδους αγοραπωλησίες οδηγούν σε ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ακριβώς γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να διασφαλίσουν ότι η καινούρια τους επένδυση θα τους αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή, να μην περιμένουν, να μην δείξουν καμία ανοχή, να μην φοβηθούν. Οι νέοι ιδιοκτήτες δεν κάνουν αγαθοεργία, business κάνουν, και όσο περισσότερο κερδίζουν αυτοί, τόσο περισσότερο χάνουν οι εργαζόμενοι.

Αυτή είναι η ανάπτυξη στην οποία ορκίζονται όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση. Δεν είναι ανάπτυξη με την οποία θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πιστέψει ότι τώρα που το μνημόνιο βαφτίστηκε συμφωνία, η τρόικα θεσμοί και αντιλαϊκά μέτρα μεταρρυθμίσεις, μπήκαν και οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη (sic). Γι’ αυτό και δεν πρέπει να περιμένει ότι η κυβέρνηση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων, μια κυβέρνηση δηλαδή διασφάλισης των συμφερόντων της αστικής τάξης, ντόπιας και ξένης, θα φυλάξει ως λύκος τα πρόβατα.

Οι εργαζόμενοι στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις -ότι όνομα και ιδιοκτήτη και να έχουν- έχουν συμφέρον σήμερα να μη δείξουν καμιά ανοχή. Έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν σήμερα ένα τέτοιο κίνημα που θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα τους και αύριο θα αποδώσει τον πλούτο σε αυτούς που πραγματικά τον παράγουν.

Γιατί η μόνη πρόταση που είναι πραγματικά προς το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Είναι η πρόταση για την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, για την κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για έξοδο από την ΕΕ έτσι ώστε, κανένας καπιταλιστής να μην έχει το δικαίωμα να πουλάει και να αγοράζει τον πλούτο που παράγει ο λαός!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ!
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

ΑΜΦΙΣΣΑ 28/02/2015

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ - 24/2/2015

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΕ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ-ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 7μμ

ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία αυτή και η λίστα «μεταρρυθμίσεων» περιλαμβάνει όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μέτρα που βοηθούσαν και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζεται «τρεις θεσμοί», διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων.

Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις, ακόμη και οι ονομαζόμενες «σκληρές», που διεξάγονται μέσα στα τείχη της ΕΕ και με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, έχουν σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Η δήθεν «περήφανη» διαπραγμάτευση ήταν διαφημιστική απάτη.

Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος π.χ. τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δε θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, ν' αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές. Οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυταπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της όποιας ανάκαμψης, με συνέχιση της λιτότητας, που η κυβέρνηση αποκαλεί «λιτό βίο».

Ακόμη και τα ψίχουλα, κυρίως για την απόλυτη φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι στον «αέρα» και θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία, η ανάκαμψη της οικονομίας και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Γι' αυτό και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα και κέντρα του συστήματος, όπως ο ΣΕΒ, που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την αντιλαϊκή πολιτική, χαιρέτισαν ως θετική τη συμφωνία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία, ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.

Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι' αυτό και βαφτίζει «εθνική» υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου, που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Άλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά «εθνικοί στόχοι» των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληξαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτούν, αλλά να αντιδράσουν. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών.

Η θέληση του λαού ν' απαλλαγεί από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με μνημόνια, ν' απαλλαγεί από τα μέτρα και τους επιτηρητές, μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, όταν ο λαός διεκδικήσει με τον αγώνα του όσα έχασε, απαιτώντας εδώ και τώρα:
  • Λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και προστασίας των ανέργων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση αντεργατικών μέτρων που χτυπάνε εργασιακά δικαιώματα
  • Πραγματική επαναφορά, τώρα, με νόμο, του κατώτατου μισθού το λιγότερο στα 751 Ευρώ για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, ως βάση για αυξήσεις των μισθών.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων, που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.
  • Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια.
Η εργατική τάξη, ο λαός, μπορεί να τα καταφέρει, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του, παλεύοντας για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.

Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά, της Περιφέρειας Αττικής σε συλλαλητήριο, την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στις 7μμ στο Σύνταγμα, με ομιλητή το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.


Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ 

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Δελφών για την πώληση των Βωξιτών Παρνασσού

Πριν από μισόν αιώνα μία εταιρεία ήρθε στο νομό μας (ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ, S&B, Eυρωπαϊκοι Βωξίτες) και με τα εργαλεία των ίδιων των κατοίκων (κασμάδες, φτυάρια, ζεμπίλια), εκμεταλλεύτηκε τη δημόσια, λαϊκή περιουσία της περιοχής, το βωξίτη, για να γίνει μία παγκόσμια υπερδύναμη στην εξορυκτική βιομηχανία.

Μετά από τόσα χρόνια εκμετάλλευσης, αυτού του δημόσιου πλούτου, των εργαζομένων της, της περιοχής (με τα ξεκοιλιασμένα βουνά), τους νεκρούς εργάτες της, την εξαγορά της τοπικής εξουσίας, την εγκαθίδρυση των ανθρώπων της και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ήρθε η ώρα να ξεπουλήσει το μεταλλείο σε μια Γαλλική επενδυτική εταιρεία, για να συνεχίσει και αυτή το Θεάρεστο έργο των προκατόχων της, δηλ. την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία και η οικογένεια να βάλει ζεστό χρήμα στα θησαυροφυλάκια της.

Τι πούλησε αλήθεια η οικογένεια των Κυριακοπουλαίων στους Γάλλους; Το βωξίτη; Γιατί δικός της ήταν! Τις εγκαταστάσεις; Γιατί με δικά της χρήματα τις έκανε ή με τον παραγόμενο από τους εργάτες πλούτο του εθνικού μας πλούτου! Το έμπειρο προσωπικό της; Γιατί σκλάβοι είναι! Αμείλικτα ερωτήματα που δεν χρίζουν απαντήσεων άλλα θέσεων που πρέπει να πάρουν τόσο οι «ανεξάρτητες» δήθεν παρατάξεις των τοπικών εκλογών του Δημ. Συμβουλίου, όσο και τα κόμματα που στήριξαν αυτές. Όλα τα άλλα περί περιβάλλοντος και περί όρων και ελέγχων (που δε διαφωνεί και κανένας, όπως φάνηκε και στα τοπικά συμβούλια) είναι στάχτη στα μάτια για το εύκολο πέρασμα μιας και μόνης ίδιας πολιτικής όπως αυτή εκφράστηκε και στις ψηφοφορίες για το Λαρνάκι, αναδεικνύοντας τις δύο και ΜΟΝΟ δύο διαφορετικές θέσεις για το ζήτημα του ορυκτού πλούτου. Αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ από τη μιά και απ' την άλλη όλων των άλλων συνδυασμών, ανεξάρτητων και εξαρτημένων που με εκπτώσεις ή όχι κάνανε δεκτά τα αιτήματα της εταιρείας

Η οικογένεια αυτή βρήκε την ευκαιρία μέσα σε τέτοιο κλίμα, όπου με εθνική «ομοψυχία» πρέπει «σύσσωμος» ο ελληνικός λαός να βάλλει πλάτες για την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα της ελληνικής οικονομίας, βαφτίζοντας πατριωτικό ότι είναι αντιλαϊκό και κυρίως αντεργατικό. Αυτό το κλίμα καλλιεργούσανε δεκάδες χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις, δέσμιες των ανταλλαγμάτων, με τις επιχειρήσεις. Αυτό το κλίμα προσπαθεί να επιβάλλει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις διευκολύνσεις υπέρ του κεφαλαίου, σε βάρος της εργατικής τάξης. Ακόμη και τώρα υπέρ αυτών των απόψεων τάσσονται όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου... πλην Λακεδαιμονίων (ΚΚΕ)!

Έχει κανείς την αυταπάτη ότι οι «σύγχρονοι» Γάλλοι, με τις οικολογικές ευαισθησίες τους και το «αριστερό» πρόσημο στην κυβέρνηση Ολάντ θα λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων, της περιοχής και του περιβάλλοντος ή το μοναδικό πρόσημο θα είναι η κερδοφορία και μόνο της επένδυσής τους ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΙΜΗΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ;

Οι εργαζόμενοι του μεταλλείου (και όχι μόνο), οι επαγγελματίες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην επαναπαυθούν κόντρα σε αυτούς που θα λένε για ένα νέο DEAL της οικονομικής πολιτικής(!) να δούμε(!) να περιμένουμε(!) και τόσο άλλα που γευθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και τα νέα μνημόνια (δανειακές συμβάσεις) επιβάλλουν ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ένα είναι σίγουρο... η νέα εταιρεία, ΚΕRΝΕΟS, θα τύχει όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της. Όλο αυτό δεν προϋποθέτει καλές εξελίξεις. Συσπείρωση χρειάζεται και αγώνας για διεκδίκηση του δικού μας πλούτου, ώστε να τον πάρουμε στα χέρια μας και με λαϊκή εξουσία, μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από το σφαγείο της ΕΕ, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει, χωρίς τα παραμύθια των διάφορων σωτήρων!

Άμφισσα, 23 Φλεβάρη 2015

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ: 2 ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΑΜΦΙΣΣΑ 18/2/2015

Στη συνεδρίαση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 17/2/2015 εξετάστηκε η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές.
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) που οι οργανώσεις τους εκπροσωπούν πάνω από 2.500.000 συνταξιούχους, σε όλη την χώρα, αφού συζήτησαν επάνω στα μεγάλα προβλήματα των συνταξιούχων και την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει ως αποτέλεσμα των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών κατέληξαν στα παρακάτω ζητήματα:
Α. Εκτίμησαν θετικά την μέχρι τώρα δράση του συνταξιουχικού κινήματος τις μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις του και τον προσανατολισμό του ως παρακαταθήκη για την συνέχιση αυτής της πορείας.
Β. Από όλους τους εκπροσώπους της ΣΕΑ, τονίσθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατεβεί ο πήχης των διεκδικήσεων του συνταξιουχικού κινήματος, αλλά αντίθετα αυτός να ανέβει με βάση τις ανάγκες του σήμερα και οι συνταξιούχοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την λύση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν τσακίσει την ζωή τους.
Γ. Κάνουν καθαρό προς την κυβέρνηση ότι οι συνταξιούχοι δεν θα ζήσουν με ψίχουλα, αλλά διεκδικούν την αποκατάσταση όλων των απωλειών σε όλα τους τα δικαιώματα από τις αντισυνταξιουχικές περικοπές των αντεργατικών νόμων που ψηφίσθηκαν. Κάνουν επίσης καθαρό ακόμα, ότι δεν πρόκειται να καλέσουν τους συνταξιούχους να υποταχθούν στο «ότι έγινε - έγινε», ούτε στα ψίχουλα του «λιτού βίου».
Δ. Βάση για την διεκδίκηση των αιτημάτων των συνταξιούχων, για την εκπλήρωση των πραγματικών τους αναγκών, αποτελούν τα υπομνήματα που έχουν δοθεί και έχουν συζητηθεί με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και υπουργούς που τα κυριότερα αιτήματα ήταν και είναι: Η αποκατάσταση όλων των συντάξεων όπως ήταν πριν τις περικοπές, την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, την επαναφορά του ΕΚΑΣ με τον τρόπο που δινόταν, την κατάργηση του νέου «ΛΑΦΚΑ», την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, όχι στο διαχωρισμό των συνταξιούχων σε ανώτερους και κατώτερους ως προς την καταβολή της 13ης - 14ης σύνταξης, με απαίτηση την άμεση καταβολή του Δώρου Πάσχα, σε όλους τους συνταξιούχους, την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων για περικοπές στις συντάξεις, την επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων που λεηλατήθηκαν από το κεφάλαιο μέσω χρηματιστηρίου, κουρέματος και άλλους τρόπους κ.ο.κ. Την κατάργηση των χαρατσιών για είσοδο στα νοσοκομεία, στη συνταγογράφηση των γιατρών και το χαράτσι στα φαρμακεία και τόσα άλλα που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, η Ευρ. Ένωση και το κεφάλαιο σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η απαίτηση για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν για όλους χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εμπορευματοποίηση και όσα αιτήματα περιέχονται σε όλα τα υπομνήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.
Ε. Η ΣΕΑ καλεί τις οργανώσεις των συνταξιούχων να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, άμεσα σε όλη την χώρα να πραγματοποιηθούν συσκέψεις περιφερειακές των διοικητικών συμβουλίων με την συμμετοχή και των συνταξιούχων ώστε να οργανώσουν τις παρεμβάσεις τους για τα οξυμένα προβλήματα.
Στ. Η ΣΕΑ και οι οργανώσεις της θα ακολουθήσουν την ίδια μαζική και αγωνιστική πορεία που είχαν μέχρι σήμερα στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και αντιτάσσονται σε όλες τις αντισυνταξιουχικές και αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υποτάσσονται στις εντολές της Ευρ. Ένωσης που μας τσακίζουν δικαιώματα και ζωή.
Με βάση τα παραπάνω οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν πιο αποφασιστικά στα συνδικαλιστικά τους όργανα, να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τα σωματεία τους και να είναι σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν τη λύση των αιτημάτων τους.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ

(Αποδελτίωση από δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Συν/χων ΙΚΑ)


Άμφισσα 19/2/2015

Όχι σε νέα φορολογία του λαού για αυτά που οφείλει να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο για την κοινωνική ασφάλιση
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου άρχισαν να καλλιεργούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση.
Πυρήνας αυτών των σχεδίων είναι οι απαιτήσεις της Ευρ. Ένωσης και του κεφαλαίου για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, που στοχεύουν στην παραπέρα μείωση της οικονομικής ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό (λιγότερες κοινωνικές παροχές) και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Η κάλυψη του κενού είναι η νέα φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων ασφαλισμένων και μη. Βέβαια το «κόλπο» είναι παλιό. Έρχεται από την εποχή του 2009 που και ο τότε Υπουργός Εργασίας μιλούσε για «νέους πόρους» για το ασφαλιστικό σύστημα μέσω μιας αύξησης της φορολογίας για να επετεύχθη ο στόχος της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Δεν μας εκπλήσσουν όλα αυτά που κάνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να βάλουν τον λαό ξανά να πληρώσει για να αυξάνει το κεφάλαιο τα κέρδη του. Τον ζουρνά τον παίζει η Ευρ. Ένωση και οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου χορεύουν.
Καταγγέλλουμε τα σχέδια και τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης που προσπαθούν να παγιώσουν στη συνείδηση του λαού την λογική του «ότι έγινε - έγινε» και να δεχθεί τα νέα απαράδεκτα και επαίσχυντα χαράτσια όπως και τα προηγούμενα που η σημερινή κυβέρνηση καταδίκαζε!!!
Η διέξοδο και η λύση για τα οικονομικά των ταμείων είναι να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία.
Να σταματήσουν τα αποθεματικά να αποδεκατίζονται στα χρηματιστήρια, να καταργηθούν οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, κ.α. και το κράτος να αναλάβει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους - συνταξιούχους. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και όχι να γίνεται σε μόνιμη βάση προσπάθεια από τις κυβερνήσεις για την απαλλαγή της από αυτές τις υποχρεώσεις.
Όλα αυτά που μας φόρτωσαν και αυτά που έρχονται να μας φορτώσουν το συνταξιουχικό κίνημα δεν θα δώσει συγχωροχάρτι σε κανένα και θα οργανώσουν τους αγώνες τους για να αντισταθούν σε αυτές τις πολιτικές.
Όπως λέγαμε και πριν έτσι λέμε και τώρα. Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ