Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΠΑΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα μεταλλεία βωξίτη της KERNEOS

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα μεταλλεία βωξίτη της ΚΕRNEOS,

Η νέα εργοδοσία αν και από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της για το τι εννοεί εργασία, εργάσιμο χρόνο, μισθό, δικαιώματα, ασφάλεια στην εργασία, εν τούτοις με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε αυτή να συνταυτίζεται με μεθόδους εκμετάλλευσης και κερδοφορίας προηγούμενων αιώνων.

Επιβάλλει καθεστώς μόνιμης εργοδοτικής τρομοκρατίας στρέφοντας εργαζόμενους απέναντι σε άλλους εργαζόμενους, δημιουργεί έντεχνα καθεστώς κανιβαλισμού με τρόπαιο τη θέση εργασίας. Επέβαλε την αλλαγή του ωραρίου για τους εργάτες στα υπόγεια με σκοπό την περισσότερη εργασία, την περισσότερη παραγωγή, την μεγαλύτερη κερδοφορία. Στο αυξημένο πρόγραμμα εξόρυξης, με παράλληλη μείωση του κόστους, εντάσσει το πριόνισμα στύλων στήριξης (κολόνες), παροπλισμό των μηχανημάτων ξεσκαρώματος και αντίστοιχη αύξηση των ωρών εργασίας άλλων «πιο παραγωγικών» μηχανημάτων(!) με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και «θάβονται» προκειμένου να μην γίνουν γνωστά όπως εξ άλλου έγινε με κατεστραμμένο φορτωτή από πτώση στοάς, που φυγαδεύτηκε νύχτα για Λαμία και ίσως και άλλα μηχανήματα.

Η εργοδοσία θέλει να δημιουργήσει ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον ώστε όπου και όποτε θέλει η εργοδοσία, να προχωράει σε οποιεσδήποτε αρνητικές (για τους εργαζόμενους) αλλαγές, όπως μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, δουλειά τα Σαββατοκύριακα κλπ. Είναι χαρακτηριστικές οι νέες συμβάσεις στους εργαζόμενους των πρώην εργολαβικών ομάδων, που και λιγότερο μισθό τους δίνει και τους επιβάλλει τη δουλειά για δύο Σάββατα το μήνα προκειμένου να συμπληρώσουν το μισθό! Δηλαδή τα Σάββατα στην ουσία είναι απλήρωτα! Στην τρομοκράτηση επίσης συμβάλουν, η άρνηση της διεύθυνσης να συναντηθεί με τα Σωματεία, οι ξαφνικές συναντήσεις με τους εργάτες με σκοπό το κατσάδιασμα ή και τα κροκοδείλια δάκρυα για τη «σύλληψη» αδήλωτων εργαζομένων, οι ωμοί εκβιασμοί προς τους ιδιοκτήτες των ΔΧ αυτοκινήτων.

Η ΚΕRNEOS έχει συμμάχους τόσο όλο το αντεργατικό, αντιλαϊκό, οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβέρνησης και που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, εμπλουτίζοντάς το ακόμη περισσότερο με την απελευθέρωση των απολύσεων, τη δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα, την παραπέρα μείωση μισθών με τις ατομικές συμβάσεις κλπ, όσο και τους κατά τόπους πολιτικούς εκφραστές αυτής της πολιτικής (βουλευτής, αντιπεριφεριάρχης, δήμαρχοι). Λειτουργεί, όπως εξ άλλου και ο προηγούμενος, σαν ιδιοκτήτης της Φωκικής γης, σαν γαιοκτήμονας στα τσιφλίκια του στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία του χώρου να αντιπαλέψουν με σθένος τα σχέδια της εργοδοσίας που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε δυστυχήματα και σε παραπέρα ανατροπές τις ήδη κουτσουρεμένες εργασιακές σχέσεις. Να μην δεχθούν καμία μείωση των εισοδημάτων τους είτε προέρχεται από την εργοδοσία, είτε από την κυβέρνηση (χαράτσια, αυξημένο ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ,). Οι συνδικαλιστές με θάρρος να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους αντιμετωπίζοντας και την αντισυνδικαλιστική και εκδικητική τακτική απέναντί τους όπως αυτή ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες. Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους. Να μην μείνει κανείς εργάτης εκτός Σωματείου. Το ΠΑΜΕ θα σταθεί αλληλέγγυο, θα βοηθήσει με τις δυνάμεις του να είναι πρωταγωνιστές στις εξελίξεις τα σωματεία και οι εργαζόμενοι και όχι τα αφεντικά και οι υπάλληλοί τους στις κυβερνήσεις.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΑΜΦΙΣΣΑ 27/5/2015

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΠΑΜΕ Δημοσίου: Για την «κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ» στις 11 Μάη


Είναι πρόκληση! Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στο μεγαλείο του!

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπογράφει με την ΕΕ τα «προσύμφωνα» του νέου μνημονίου, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε συλλαλητήριο στις 11 Μάη για να δηλώσει στην ουσία, στήριξη στην κυβέρνηση. Επιδιώκει για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει το λαϊκό κίνημα στα διαπραγματευτικά παιχνίδια των μονοπωλίων.

Αποπροσανατολίζουν το λαό «καλώντας» την κυβέρνηση να μην καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ αποκρύπτοντας πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε νέα δανειακή σύμβαση δηλαδή σε νέες δόσεις και σε νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται.

Σήμερα Τσίπρας-Γιούνκερ με την κοινή τους δήλωση ανακοίνωσαν το προσύμφωνο του νέου «μνημονίου» μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κυβέρνησης, νέα δηλαδή μέτρα με επίθεση ιδιαίτερα στα μισθολογικά-εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Γι’ αυτά η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δε λέει κουβέντα αλλά καλλιεργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποκρύπτοντας ότι διεξάγει «σκληρή» διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και όχι των εργαζομένων. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Καλούμε τους εργαζομένους να οργανώσουν την πάλη τους, να καταδικάσουν τη νέα συμφωνία-λαιμητόμο που έρχεται, να μην την αποδεχτούν όπως και αν την ονομάσουν, να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα, στο κλίμα τρομοκρατίας, φόβου και σύγχυσης που σε αγαστή συνεργασία κυβέρνηση και κυβερνητικός συνδικαλισμός, επιδιώκουν να επιβάλουν.

Η μόνη λύση για να ζήσουμε σαν άνθρωποι εμείς και τα παιδιά μας είναι η ρήξη με το δρόμο των μονοπωλίων, την ΕΕ, τις αντιλαϊκές συμφωνίες, είναι ο δρόμος της ανατροπής. Να δώσουν μάχη να απαλλαγούν από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο.-

06/05/2015

9 του Μάη, 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Κεντρική εκδήλωση στην Άμφισσα


Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Κ.Ο. Ιτέας του ΚΚΕ: προβολή ταινίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

1945 – 2015

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Η Κ.Ο. Ιτέας του ΚΚΕ σας καλεί

στην προβολή της ταινίας του Μιχαήλ Ρομ

«ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»

Δευτέρα, 04/05/2015 και ώρα 19:00

στο Κυριακοπούλειο της Ιτέας

 Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΡΙΣΗ, ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

 

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΤΗΣ S&B ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕRNEOS

Η ανάπτυξη που ευαγγελιζόταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά και που άξιο συνεχιστή της αποτελεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εδώ. Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στον χώρο των μεταλλείων αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα για το ποιοι θέλουν να πληρώσουν το μάρμαρο της ανάπτυξης τους. Αφού πληρώσαμε την κρίση τους, τώρα θέλουν να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους με στόχο την μεγαλύτερη κερδοφορία και την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.

Οι τελευταίες κινήσεις μετά την αγοραπωλησία της S&B από την Kerneos δείχνουν πολύ αποκαλυπτικά πως θα πετύχει τη νέα κερδοφορία που θέλει να καρπωθεί ο νέος ιδιοκτήτης: Με τις αλλαγές στο ωράριο, όπου η έναρξη του χρόνου εργασίας ξεκινάει πλέον από τις στοές και όχι από την έδρα της εταιρίας, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να είναι στην δουλειά για πάνω από 10 ώρες (αν η απόσταση της στοάς είναι ώρες μακριά) και να πληρώνονται για 8ωρο. Ακόμα, οι συνθήκες ασφαλείας εργασίας των εργαζομένων μπροστά στην ανάγκη του κέρδους πάει περίπατο, ενώ η εντατικοποίηση της εργασίας με τις απειλές της απόλυσης δημιουργεί πολύ μεγάλες πιθανότητες για εργατικά ατυχήματα μέσα στις στοές και γενικότερα στον χώρο των μεταλλείων. Είναι κατάσταση που την έχουμε ξαναδεί, με εργατικά ατυχήματα τις περιόδους της μεγάλης ανάπτυξης της S&B.

Η εργοδοσία πατάει πάνω στους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης που υλοποιεί η σημερινή για την συνέχιση της κατάστασης αυτής. Με την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης προσπαθεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους στις στοές, δηλαδή στην παραγωγή, να αυξήσουν την εξόρυξη του βωξίτη, δηλαδή να αυξήσουν τα κέρδη του επιχειρηματία. Αυτή είναι μια εξέλιξη που είναι εις βάρος συνολικά των εργαζομένων. Ξεκινώντας με αυτές τις ενέργειες σύντομα θα γίνει προσπάθεια να αλλάξουν οι εργασιακές συνθήκες συνολικά σε όλους τους χώρους των μεταλλείων. Οι ίδιοι οι εργάτες οι οποίοι πλούτισαν και έκαναν μονοπώλιο τον Κυριακόπουλο (η εταιρία είχε 100 εκατομμύρια κέρδη το 2013!!!) καλούνται να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο με τον ιδρώτα τους και τον Πολυχρονόπουλο.

Οι εργαζόμενοι ενάντια σε αυτή την επίθεση δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από συγκυβερνήσεις και παχιά λόγια. Ενδεικτικό είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει ξεκάθαρα για την ανάγκη διατήρησης των μισθών με την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό που λέει ο ΣΕΒ σήμερα για «μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Δηλαδή στον ίδιο εργάσιμο χρόνο οι εργάτες να δουλεύουν ποιο πολύ, δηλαδή ποιο εντατικά για να έχουν ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή από αυτή που είχαν πριν. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι αλλαγές που επιχειρεί η εταιρία για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία. Όλα αυτά πατάνε σε νόμους τους οποίους ψήφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και όχι μόνο δεν καταργεί η σημερινή αλλά τους ενισχύει περεταίρω. Αλλιώς που θα στηρίζονταν και ο μεγαλοεπιχειρηματίας για να αυγαταίνει απρόσκοπτα τα κέρδη του.

Το ΚΚΕ με πρόταση νόμου στην βουλή έθεσε ευθέος το ζήτημα της κατάργησης των μνημονίων και όλων των προηγούμενων εφαρμοστικών νόμων. Γεγονός το οποίο μπορεί να ωθήσει να ανακουφιστούν μια σειρά κόσμος που έχει ματώσει για την κρίση τους και τώρα ματώνει για την ανάπτυξη τους. Ακόμα πάγια θέση και πρόταση του ΚΚΕ είναι η απαγόρευση των απολύσεων, η νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου με πλήρη ένσημα και αύξηση των αποδοχών. Ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου κατά επιχείρηση και κλάδο που θα καταβάλλει η εργοδοσία ανάλογα με στις συνθήκες εργασίας και την επάρκεια των μέτρων, στο πλαίσιο του αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνολικά όμως οριστική λύση στο πρόβλημα της αξιοποίησης του βωξίτη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους που να διασφαλίζουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, μπορεί να γίνει μόνο όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει χωρίς μια χούφτα παράσιτα κεφαλαιοκράτες να τον εκμεταλλεύονται. Οι ίδιοι οι εργάτες είναι που παράγουν τον πλούτο αυτό και έχουν την δυνατότητα να τον διαχειριστούν όπως πραγματικά πρέπει προς όφελος του λαού και της κοινωνίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην αφήσουν να περάσουν οι νέες βλέψεις της εργοδοσίας. Να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την οργάνωση του αγώνα και την διεκδίκηση αιτημάτων τους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται και να διεκδικούν για το δικαίωμα στην εργασία, για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για το οκτάωρο.

Άμφισσα, 30/04/2015